Utrechtse stadsvis

Bijna 1,3 miljoen mensen noemen Utrecht hun thuis. Maar naast al die mooie mensen vinden ook heel veel dieren hun plekje in Utrecht! Gierzwaluwen, egels en vleermuizen, allemaal kan je ze vinden als je goed op let. Maar minder bekend zijn de dieren die onderwater leven. En wat maar weinig mensen beseffen; er stroomt een heuse rivier dwars door Utrecht heen! Onze gracht is geen dode bak met water, maar het is de verbinding tussen de Vecht en de Kromme Rijn. En het barst van het leven! En van de vis. Eén vis verdiend bijzondere aandacht. Je zou deze wel de Utrechts stadsvis kunnen noemen. En dat is de winde. Deze prachtige riviervis trekt elk voorjaar door de grachten van Utrecht op zoek naar een plekje om te paaien.

Wat als we de waarde van Utrecht voor de natuur, en dan in dit geval de gracht, beter in beeld kunnen brengen? Wat als we überhaupt het besef kunnen creëren dat Utrecht een levende rivier in haar binnenstad heeft liggen? Daar heb ik een idee voor!

Er is een plek waar de waterspiegel af en toe zakt en een stukje onderwaterwereld zichtbaar wordt: de weerdsluis! Vanaf de trappen zie je het water langzaam zakken en wordt de met alg begroeide kademuur zichtbaar. Tegen deze muur wil ik 3-4 cortenstalen silhouetten van de winde laten plaatsen, die enkel zichtbaar zijn bij laag water. De vissen zwemmen stroomopwaarts. Ik wil de mogelijkheid verkennen om ze in het najaar om te kunnen draaien, wanneer de vissen stroomafwaarts zwemmen naar de diepere wateren om te overwinteren. Door het plaatsen van de vissen, die af en toe boven water komen, wil ik het besef doen vergroten dat onze mooie Utrechtse gracht een echte levensader is die midden door de stad stroomt.

Funded by Utrecht (September 2019)