Utrechtse stadsvis

-For English scroll down-

Maar weinig Utrechters beseffen dat er een heuse rivier dwars door onze stad stroomt. Onze gracht is geen bak met water, maar de verbinding tussen de Vecht en de Kromme Rijn. Een rivier die barst van het leven. En van een bijzondere vis: de winde. Deze prachtige riviervis trekt elk voorjaar door de grachten van Utrecht op zoek naar een plekje om zich voort te planten. Wat als we de waarde van Utrecht voor de natuur, en dan in dit geval de gracht, beter in beeld kunnen brengen? Daar heeft Mark een plan voor. En met dan plan won hij Pitch Night #11 in Het Hof van Cartesius.

Er is een plek in Utrecht waar de waterspiegel af en toe zakt en een stukje onderwaterwereld zichtbaar wordt: de Weerdsluis. Vanaf de trappen zie je het water langzaam zakken en wordt de met alg begroeide kademuur zichtbaar. Tegen deze muur gaat Mark de komende periode een aantal corten stalen silhouetten van de winde laten plaatsen, die enkel zichtbaar zijn bij laag water. “Door het plaatsen van de vissen, die af en toe boven water komen, wil ik het besef doen vergroten dat onze mooie Utrechtse gracht een echte levensader is die midden door de stad stroomt.”

-english-
Not everyone in Utrecht realizes it but we have a serious river in our town. Our canal is not just a bunch of water but it is the connection between the river De Vegt and the river De Kromme Rijn. A river full of life! And the place to be for a special fish; the convolvulus. Every spring this river fish migrates throught the canals of Utrecht to find a place to spawn. To make this part of nature more visible for by-passers Mark will place steel fish at a place where the water level regularly receeds. These silhouettes will rise above water to raise awareness about this part of nature running through Utrecht

Грант предоставил Utrecht (September 2019)