Sterrenkijken

“Net als veel andere mensen kijk ik graag naar de sterren. Bij voorkeur vanaf een berg van waar de sterrenhemel overweldigend is.

Nu zie ik in Utrecht de mogelijkheid om op een “berg” zonder lantaarnpalen, met minimale lichtvervuiling, toch af en toe naar de sterren te kunnen kijken. De berg ligt in een park, dus lantaarnpalen zijn niet dik gezaaid en staan niet al te dichtbij. Je kunt daar met enige tientallen mensen op de grond zitten of liggen.

Er is slechts één klein probleem. De gemeente heeft midden op de berg een lantaarnpaal geplaatst...”

Was getekend: Claas Hille. Zijn oplossing? Een schakelaar op de lantaarnpaal om een paar minuten zonder lichtvervuiling naar de sterren te kunnen kijken. Helemaal passend in de Utrechtse sterrenkundetraditie. En een te gek idee.

Met de hulp van Awesome Utrecht wist Claas het bij de gemeente voor elkaar te krijgen en kan iedereen vanaf vandaag in het Griftpark naar de sterren kijken. En wij mogen nog meer verwachten van Claas: "Ik ben jullie grootste fan. Dankzij Awesome Utrecht realiseer ik me hoeveel niet uitgevoerde ideeën ik nog heb. En dat heeft lang genoeg geduurd. Ik ga ze nu uitvoeren.”

https://www.duic.nl/opmerkelijk/iedereen-kan-nu-de-lantaarnpaal-het-griftpark-uitschakelen/

Fondos becados por Utrecht (October 2017)