Zonnestelsel op schaal door Utrecht

Iedereen denkt te weten hoe ons zonnestelsel met de 8 planeten er ongeveer uitziet, maar wanneer je deze daadwerkelijk op schaal namaakt, blijkt de ruimte een stuk groter, leger en adembenemender te zijn dan gedacht. En de aarde een stuk kleiner en eenzamer en daarmee belangrijker om te beschermen!

Onderwijzer Louk ergerde zich aan de zogenaamd realistische tekeningen van ons zonnestelsel in schoolboeken. Om echt de schaal van het zonnestelsel na te bootsen, is er maar liefst 600 meter papier nodig en zou de aarde zo klein worden dat deze onzichtbaar werd.

Maar wat als we nou de stad als schaalmodel gebruiken? Met de zon als startpunt, dat sculptuur ligt namelijk al sinds jaar en dag op het Domplein (Sol Iustitiae, schaal 1:1.000.000.000). De rest van de planeten wordt op schaal in metaal in kleine balletjes met een plaquette met de naam van de planeet over Utrecht verspreid en gehangen aan lantaarnpalen of huizen. Wie wilt, kan de route lopen of fietsen en zo een indruk krijgen van de grootte van ons heelal.

Fondos becados por Utrecht (September 2017)